9η Φεβρουαρίου: εορτασμός τής ελληνικής γλώσσας

hmera ell glwssas

Ο οικουμενικός χαρακτήρας τής ελληνικής γλώσσας

Στην Ελλάδα δεν έχουμε εκτιμήσει, νομίζω, στην πραγματική του διάσταση το γεγονός τής οικουμενικής παρουσίας, τού κύρους και τής αίγλης που χαίρει η ελληνική γλώσσα ευρύτερα στον κόσμο.

Διαβάστε Περισσότερα

Πόθεν η ονομασία τού γράμματος ΟΜΙΚΡΟΝ, δηλ. ὄ μικρόν;

o

Από την αντίθεσή του προς το ὦ μέγα (το γράμμα που δήλωσε το μακρό ο) το Ο ονομάστηκε ὄ μικρόν, δηλ. το γράμμα που δηλώνει το βραχύ ο. Αρχικά το γράμμα όμικρον είχε την ονομασία «οὖ» (όπως και το ἔ ψιλόν αρχικά είχε την ονομασία εἶ).

Διαβάστε Περισσότερα

ΚΥΠΡΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΔΙΑΚΟΣΙΕΤΗΡΙΔΑΣ

Την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου, μίλησα στην Λευκωσία, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, για την Διακοσιετηρίδα τής Ελληνικής Παλιγγενεσίας με θέμα "Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821".

Υποστηρίζω ότι η πνευματική αφύπνιση και η Παιδεία κινητοποίησαν το σκλαβωμένο Γένος μας να αποτινάξει τον τουρκικό ζυγό.
Έτσι, τονίζω τον ρόλο τού Νεοελληνικού Διαφωτισμού και εστιάζω στην συμβολή τού Αδαμάντιου Κοραή και τού Ρήγα Βελεστινλή.
Leykwsia

Η ΚΑΤΑΛΗΚΤΗΡΙΑ ΤΕΛΕΤΗ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΣΙΕΤΗΡΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Leykwsia 2
Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού τής Κύπρου κ. Πρόδρομος Προδόμου με τιμά προσφέροντάς μου αντίγραφο τής σημαίας τής Επαναστάσεως τού 1821 στην κύπρο (φωτογραφία)

Διαβάστε Περισσότερα

Ο ΘΟΥΡΙΟΣ ΤΟΥ ΡΗΓΑ

ΡΗΓΑΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗΣ (1757-1798)
Στο σύντομο διάστημα των 40 χρόνων που έζησε, μπόρεσε να πραγματοποιήσει όσα οι συνηθισμένοι άνθρωποι σε διπλάσια και υπερδιπλάσια χρόνια δεν κατορθώνουν να πραγματοποιήσουν.

Διαβάστε Περισσότερα