Δεν αναγνωρίσαμε ποτέ «μακεδονική γλώσσα»

Γιατί δεν λυνόταν μέχρι τώρα το Μακεδονικό; Γιατί οι εθνικιστές των Σκοπίων απέρριπταν ακόμα και το βασικό ελληνικό αίτημα για σύνθετη ονομασία, όπως έγινε το 2008, όταν την πρότεινε η κυβέρνηση Καραμανλή. Τάιζαν τον λαό τους με μεγαλαοϊδεατισμούς, με Μεγαλέξανδρους και Βουκεφάλες, αλλά όλα αυτά είχαν ημερομηνία λήξεως.

Η κυβέρνηση Ζάεφ εξελέγη με άλλη ατζέντα. Και έχει ως πρώτη προτεραιότητα την ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς (Ευρωπαϊκή Ενωση και ΝΑΤΟ). Είναι μια λιλιπούτεια χώρα και, ευλόγως, θέλει από τη μια να διασφαλιστεί από τους περιφερειακούς κινδύνους και από την άλλη να ανεβάσει το βιοτικό επίπεδό της μέσω της ευρωπαϊκής βοήθειας.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση Ζάεφ άρχισε να πετάει στο καλάθι των αχρήστων την εθνικιστική κληρονομιά των προκατόχων της (εδώ). Ξεκαθάρισε ότι η χώρα δεν έχει σχέση με την αρχαία Μακεδονία, αποκαθηλώνοντας αγάλματα και αλλάζοντας ονόματα αεροδρομίων, δρόμων κτλ. Το βασικό εμπόδιο, ο σφετερισμός της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς, άρχισε να φεύγει από τη μέση. Αλλά δεν έμεινε εκεί.

Η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια αποδέχτηκε την πάγια ελληνική πρόταση, όπως την έχει εκφράσει η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων από το 2007: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (το περίφημο erga omnes). Τη θέση αυτή της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή είχε αποδεχθεί το ΠΑΣΟΚ (εδώ) και τη δέχονται παγίως τα κόμματα της Αριστεράς (εδώ). Μάλιστα, τότε την είχε ψηφίσει και ο Πάνος Καμμένος, πριν καβαλήσει τον Βουκεφάλα (εδώ).

Η κυβέρνηση Ζάεφ αποδέχεται στο σύνολό της αυτήν την ελληνική θέση:

– Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό: Βόρεια (ή Ανω) Μακεδονία.

– Η νέα ονομασία θα έχει ισχύ έναντι όλων (δηλαδή και στο εσωτερικό της χώρας) και θα ακολουθήσει αλλαγή του Συντάγματος, ώστε να απαλειφθούν οι όποιες διατάξεις αλυτρωτισμού.

– Και για να μη μείνει καμιά αμφιβολία, υποχρέωσε ως και την εκεί Εκκλησία να αλλάξει το όνομά της και να υπαχθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο (εδώ).

Φυσικά, οι δυνάμεις του εθνικολαϊκισμού δεν έχουν εκλείψει και θα δώσουν την ύστατη μάχη, ώστε να υπονομεύσουν την κυβέρνηση Ζάεφ (ένα παράδειγμα εδώ). Διότι, αν η συμφωνία συναφθεί και ο κόσμος στη γειτονική χώρα καταλάβει ότι τόσο χρόνια τον τάιζαν με εθνικοπατριωτικό κουτόχορτο, οι εθνικολαϊκιστές θα χάσουν κάθε ελπίδα να επανέλθουν στα χαμένα «μεγαλεία» τους.

Εχει κανένα λόγο η Ελλάδα να τους διευκολύνει; Απολύτως κανέναν. Αντίθετα, έχει κάθε λόγο να υποστηρίξει την παρούσα κυβέρνηση των Σκοπίων, εφόσον αποδέχεται όλους τους ελληνικούς όρους για την επίτευξη συμφωνίας.
Γι’ αυτό η κυβέρνηση Τσίπρα έχει υποχρέωση να προχωρήσει χωρίς ταλαντεύσεις, αγνοώντας τους τσαρλατανισμούς του συνεταίρου της. Και η αντιπολίτευση δεν έχει κανένα λόγο να μην υποστηρίξει μια συμφωνία που η ίδια πρότεινε για πρώτη φορά πριν από δέκα χρόνια. Ειδικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει παρά να ακούσει όσα έχει πει ο πατέρας του για το πολύπαθο αυτό θέμα (εδώ).

Αν η συμφωνία συναφθεί και οι Ελληνες συνειδητοποιήσουν ότι κανένας κίνδυνος δεν απειλεί την ελληνική Μακεδονία προερχόμενος από την… υπερδύναμη των Σκοπίων, το δικό μας εθνικολαϊκιστικό κουτόχορτο των τελευταίων 25 χρόνων θα πάψει να πουλάει. Οι «μακεδονομάχοι» θα μείνουν χωρίς επάγγελμα και οι πάτρωνές τους χωρίς ψήφους.

Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει μια ευκαιρία να αποδείξει ότι δεν άγεται και φέρεται από μικροϋπολογισμούς και μικροτακτικισμούς. Ας το πάει μέχρι τέλους. Και η αντιπολίτευση δεν έχει λόγο να εναντιωθεί σε μια συμφωνία που η ίδια έχει πρώτη προτείνει όταν ήταν κυβέρνηση (κι αν δεν λυθεί το πρόβλημα θα το βρει η ίδια αύριο μπροστά της).

Διαφορετικά, θα συνεχίσουν να κοροϊδεύουν εαυτούς και αλλήλους, έχοντας προσφέρει έναν ακόμα θρίαμβο στους πατριδοκάπηλους και στους τυχοδιώκτες.

ΠΗΓΗ: http://www.protagon.gr/apopseis/editorial/44341630705-44341630705

Δείτε παρακάτω και τη σχετική συνέντευξη από την εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" του ΑΝΤ1