Απάντηση τού καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη στον Υπουργό Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνο (9 Φεβρουαρίου 2012)

Στο σχόλιο του Υπουργού Πολιτισμού περί εγκατάλειψης τού σκάφους από το Δ.Σ. τού Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) που αναγκάστηκε για λόγους ευθύνης και αξιοπρέπειας να παραιτηθεί, απαντώ προσωπικά ότι το σκάφος έχει προ πολλού εγκαταλειφθεί από τον καπετάνιο του και πλέει με αυτόματο πιλότο. 
Ως Δ.Σ. (Μπαμπινιώτης, Σβολόπουλος, Λαμπράκη, Ευαγγελάτος, Κοπιδάκης, Γεωργουσόπουλος, Λαμπρινουδάκης, Φλογαΐτης, Πολίτου, Δερμιτζάκης, Στάικος) προσπαθήσαμε πολλές φορές να έχουμε μια συνάντηση και συζήτηση ουσίας με τον Υπουργό Πολιτισμού για την προβολή τού ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει. Εστάθη αδύνατο !
Δεν είναι τόσο η οικονομική εξαθλίωση του ΕΙΠ όσο η απαξίωσή του από τους θεσμικούς υποστηρικτές του που μάς οδήγησε στην παραίτηση, μη μπορώντας να ανεχθούμε άλλο τον εξευτελισμό τής Ελλάδος από την αδυναμία να ανταποκριθούμε σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις των Παραρτημάτων και Εστιών τού Ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. 
Άλλωστε, ο δοκιμασμένος θεσμός τού Πολιτιστικού Ιδρύματος (που έχει επιτύχει όπου και όταν στηρίζεται, όπως συμβαίνει με τα γνωστά ξένα πολιτιστικά ιδρύματα) πάει μάλλον να αντικατασταθεί από νέες μορφές, αδοκίμαστες και κυρίως ανυποστήρικτες, οι οποίες θα δώσουν και τη χαριστική βολή στην προβολή τού ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, αν ποτέ πραγματοποιηθούν.

Καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης
Πρόεδρος τού (παραιτηθέντος) Δ.Σ. τού Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

9 Φεβρουαρίου 2012

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο