Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Σβολόπουλος (1938-2019)

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύθηκε σήμερα ο Κωσταντίνος Σβολόπουλος, καθηγητής τής Νεώτερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακαδημαϊκός. Μια μεγάλη προσωπικότητα τής επιστήμης κι ένας αληθινός ευπατρίδης, ευρύτερα αγαπητός και ευρύτατα τιμώμενος.

Είναι ο ιστορικός που συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την ιστορική έρευνα δύο μεγάλων ηγετών τής Ελλάδος: με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή (για τη δράση και το έργο τού Καραμανλή εξέδωσε ένα μνημειώδες 12τομο έργο, έκδοση τού Ιδρύματος Κ. Καραμανλή).

Όσοι, όπως ο γράφων, είχαμε το προνόμιο να συνδεόμαστε με μακρά στενή φιλία μαζί του, μπορούμε περισσότερο να εκτιμήσουμε το κενό που αφήνει ο θάνατός του. Όχι μόνο για την αξιαγάπητη σύζυγό του (γνωστή ηθοποιό) Κατερίνα Χέλμη, όχι μόνο για τους πολλούς φίλους, συνεργάτες και γνωστούς, αλλά και για ολόκληρη την πατρίδα μας, τής οποίας τα ιστορικά δίκαια ήταν πάντα παρών να υποστηρίξει με γνώση των θεμάτων, με παρρησία, με αδιαμφισβήτητο κύρος —και όχι πάντα χωρίς προσωπικό του κόστος.

Όπου υπηρέτησε, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Ακαδημία, στο ΙΜΧΑ, στο Ίδρυμα Κ. Καραμανλή, στο Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, για να αναφέρω μερικούς μόνο χώρους τής δράσης του, προσέφερε έργο και έκανε αισθητή την παρουσία του.

Το ευρύ δημοσιευμένο έργο του (πλήθος σημαντικών έργων εθνικής αυτογνωσίας) καθώς και οι καίριες παρεμβάσεις του με άρθρα στον Τύπο τον έκαναν γνωστό και αποδεκτό σε τεράστιο αριθμό αναγνωστών, εντός και εκτός Ελλάδος.

Το ήθος του, η έμφυτη ευγένεια, η καλοσύνη, η αξιοπρέπεια, η αξιοκρατική επιλογή και αντιμετώπιση των συνεργατών του, οι πολλοί μαθητές του, σε συνδυασμό με μια υψηλή ευφυϊα, λεπτό χιούμορ, σπάνια καλλιέργεια και δυνατότητα σύλληψης πρωτότυπων και τολμηρών ιδεών έκαναν ώστε να ξεχωρίζει στους πανεπιστημιακούς κύκλους και στην πνευματική κοινότητα.

Ο «Κωστής» -για τους φίλους- είναι αλήθεια ότι θα μάς λείψει πολύ.

Υ.Γ. Έντονα αισθητή και αδικαιολόγητη η παντελής απουσία τού Πανεπιστημίου Αθηνών για μια προσωπικότητα καθηγητού που ετίμησε το Πανεπιστήμιο όσον ολίγοι. Το ίδιο ισχύει και για την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία τής χώρας.