Ομιλία για την ελληνική γλώσσα στον δημοσιογραφικό λόγο στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κύπρου
2 Δεκεμβρίου 2024Από πρόσφατο δημοσίευμα τής διαδικτυακής εφημερίδας φilenews τής Κύπρου :
Για τη δύναμη και τη σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας, μίλησε χθες (4/11) ο καθηγητής Γλωσσολογίας, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ενώπιον ενός κατάμεστου ακροατηρίου, στο πλαίσιο εκδήλωσης στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο καθηγητής Μπαμπινιώτης μίλησε για τη δύναμη της γλώσσας μας, η οποία όπως εξήγησε, συνίσταται στη διαχρονικότητα, στη καλλιέργεια και στην οικουμενικότητά της. Σε σχέση με την καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας αναφέρθηκε στους μεγάλους φιλοσόφους και στα αρχαία κείμενα, στη σημασία της γραμματικής και της σύνταξης, στο καλλιεργημένο λεξιλόγιο και στην παραγωγή-σύνθεση των λέξεων.
Ο γνωστός γλωσσολόγος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κυπριακή διάλεκτο, επισημαίνοντας πως ανήκει -κατά την πιο σημαντική άποψη- στην λεγόμενη προ-Δωρική ή πρωτομυκηναϊκή που σε αυτή περιλαμβάνονται η αρκαδοκυπριακή, η μυκηναϊκή, η ιωνική-αττική και η αρχαία Μακεδονική. «Παλαιότερα φαίνεται ότι υπήρχε μία συγκρουσιακή σχέση της κοινής ελληνικής με την ελληνική κυπριακή διάλεκτο. Και λέω και διδάσκω με πλήρη γνώση μιας ζωής ενασχόλησης με την επιστήμη της γλώσσας. Έχετε μία ευλογία, ένα προνόμιο, να έχετε την κοινή ελληνική και να έχετε δίπλα, όχι σύγκρουση, αλλά προέκταση, συμπλήρωμα την κυπριακή. Μία αρχαιότατη διάλεκτο, από τις πιο αρχαίες διαλέκτους που έχει διασώσει και αρχαία ελληνικά στοιχεία που είναι κανείς περήφανος για αυτήν», ανέφερε ο Καθηγητής.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας σειράς δράσεων που γίνονται σε συνεργασία του υπουργείου Παιδείας με τον κ. Μπαμπινιώτη, το οποίο έχει στόχο να θέσει στο επίκεντρο του εκπαιδευτικού συστήματος την ενίσχυση και αναβάθμιση της ελληνικής γλώσσας.
Η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, αναφέρθηκε εκτενώς σε δράσεις για ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας όπως αποτυπώνονται και στα επικαιροποιημένα Αναλυτικά Προγράμματα αλλά και σε όλες τις βαθμίδες της σχολικής εκπαίδευσης. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι στην προσχολική εκπαίδευση, έχει διατεθεί στα νηπιαγωγεία έντυπο, διαδραστικό και οπτικοακουστικό υλικό για τη διδασκαλία της ελληνικής ως μητρικής και ως δεύτερης γλώσσας ως χρήσιμο εργαλείο για έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση του λειτουργικού αναλφαβητισμού και στήριξη παιδιών με μεταναστευτικό υπόβαθρο, ενώ έχει αρχίσει και η υλοποίηση του έργου «Ελληνικά στο δημοτικό: Υποστήριξη εκπαιδευτικών και υπηκόων τρίτων χωρών», για δημιουργία επιπρόσθετου υποστηρικτικού υλικού για διδασκαλία στα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία.
Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως η ελληνική γλώσσα συνδέεται άρρηκτα και με τον πολιτισμό, την ταυτότητα, την ιστορία, τον κόσμο και την καθημερινότητά επισημαίνοντας ότι ο πλούτος, η διαχρονικότητα και η οικουμενικότητά της αναγνωρίζονται διεθνώς.