Η γλώσσα τους; «Νοτιοσλαβική», όχι «Μακεδονική»
22 Ιανουαρίου 2019Στον Σαράντο Καργάκο που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες μέρες
29 Ιανουαρίου 2019Κυκλοφορήθηκε από τις εκδόσεις τού Κέντρου Λεξικολογίας το επιστημονικό έργο τού καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη «Το ελληνικό αλφάβητο: Αλφάβητο – Γραφή – Ορθογραφία». Στο έργο του αυτό ο καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης μελετά σε βάθος την εξέλιξη τής ελληνικής γραφής. Το βιβλίο περιέχει σφαιρική επισκόπηση τής ιστορίας τού αλφαβήτου, που οδήγησε από παλαιότερα συστήματα γραφής στο σημερινό ελληνικό αλφάβητο, αναλυτικά ιστορικά στοιχεία για την εξέλιξη καθενός γράμματος ξεχωριστά, καθώς και ποικίλες προεκτάσεις σε θέματα σχετικά με τη γραφή και την ορθογραφία τής Ελληνικής. Με κατανοητή γλώσσα και πλήρως εποπτικό τρόπο (πίνακες, εικόνες, επιγραφές κ.λπ.) ο αναγνώστης κατανοεί πώς η ελληνική γραφή συνέβαλε στη διαμόρφωση τού σύγχρονου πολιτισμού, ενός πολιτισμού τού γραπτού λόγου.
«Ο ελληνικός πολιτισμός υπήρξε πολιτισμός τού γραπτού λόγου. Στηρίχθηκε και υποστηρίχθηκε από τη γραπτή διατύπωση των διανοητικών και πνευματικών κατακτήσεων που αποτέλεσαν την ουσία, τα επιτεύγματα και τις μεγάλες στιγμές του.Τα διανοήματα των Ελλήνων φιλοσόφων, των επιστημόνων, των ιστορικών, των πολιτικών, των ρητόρων, καθώς και η ποίηση, τα θεατρικά έργα των μεγάλων δημιουργών, οι αποφάσεις και οι νόμοι τής Πολιτείας και των θεσμικών οργάνων και αργότερα η διδασκαλία τού Ευαγγελίου και των Πατέρων τής Εκκλησίας, όλα μαζί με πλήθος άλλων πνευματικών δραστηριοτήτων δηλώθηκαν, διατηρήθηκαν, διαδόθηκαν και διασώθηκαν μέσω τής γραφής. […]
Δεν ήταν δε μόνο η γνώση τής γραφής καθ’ εαυτήν που ευνόησε την καταγραφή και την ανάπτυξη τού ελληνικού πολιτισμού. Εξίσου σημαντικό υπήρξε το γεγονός ότι για τη γραπτή έκφραση τού ελληνικού πολιτισμού επινοήθηκε ένας τρόπος αποτύπωσης τού προφορικού λόγου, δηλαδή ένα αλφάβητο, που από τη δομή και τη λειτουργία του μπορούσε να υπηρετήσει τη γραφή με θαυμαστό τρόπο. Επινοήθηκε και καλλιεργήθηκε ένα πραγματικό αλφάβητο που καθοριστικά χαρακτηριστικά του ήταν η οικονομική του διάρθρωση (αποτελείτο από μόλις 24 γράμματα), η λειτουργικότητά του (δήλωνε και τα φωνήεντα στα οποία εύκολα μπορούν να προστεθούν τα σύμφωνα, ώστε να απαρτισθούν οι συλλαβές που συνιστούν τις λέξεις) και, ως εκ τούτου, η εύκολη εκμάθηση και η ευρύτερη χρήση και διάδοσή του».
(από την Εισαγωγή τού βιβλίου)
Το νέο βιβλίο θα το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία.