Γλωσσική επικαιρότητα
9 Ιανουαρίου 2019Φερντινάν ντε Σωσσύρ: Ο ιδρυτής τής σύγχρονης γλωσσολογίας
9 Ιανουαρίου 2019
Με ρωτούν πολλοί που επισκέπτονται το Πρoσωποδίκτυό μου (FB), την Ιστοσελίδα μου κ.λπ. πώς μπορούν να συμπληρώσουν, να βελτιώσουν, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στη γλώσσα για τους ίδιους ή/και τα παιδιά τους.
Απαντώ: ΑΥΤΟΜΟΡΦΩΣΗ! Να έχετε πλάι σας τη Γραμματική μου και το Λεξικό μου, γραμμένα —συγχωρήστε με— με έναν άλλο τρόπο θέασης τής γλώσσας και γραμμένα έτσι που να διαβάζονται (όχι για τα ράφια Βιβλιοθήκης!). Προτροπή: Να τα ανοίγετε και να διαβάζετε ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ένα κομμάτι τής Γραμματικής μου (Σύνταξης με Γραμματική, που είναι ο μηχανισμός με τον οποίο παράγεται η γλώσσα μας) και ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ μερικά λήμματα από το Λεξικό μου (τον γλωσσικό μας θησαυρό που αποκαλύπτει, ορίζει και εξηγεί τις σημασίες-έννοιες με τις οποίες σκεπτόμαστε και εκφραζόμαστε).
Δεν κάνω διαφήμιση. Ως πανεπιστημιακός δάσκαλος με μεγάλη πείρα και πάθος για τη γλώσσα μας, ερωτώμενος πληροφορώ όσους ενδιαφέρονται για τον εαυτό τους ή τους δικούς τους (ιδίως τα παιδιά τους) πώς μπορούν να ανανεώσουν, να επεκτείνουν, να βελτιώσουν τη γνώση και τη χρήση τής γλώσσας τους με ΑΥΤΟΜΟΡΦΩΣΗ (προσωπικἀ διαβάσματα).
Ειδικότερα λεξικά μου (το ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΚΟ, το ΛΕΞΙΚΟ ΣΥΝΩΝΥΜΩΝ, το ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΟ, το ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΑΘΩΝ) καλύπτουν ειδικές απορίες και ενδιαφέροντα.
Τέλος, για όσους αισθάνονται ότι γνωρίζουν καλά τη γλώσσα μας και θέλουν κάτι «παραπάνω», συνιστώ το ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΠΙΟ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΩΝ ΛΕΞΕΩΝ.
Και φυσικά για όλους και πάντοτε συνιστώ διάβασμα ΠΟΛΛΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ πάσης φύσεως, γραμμένων ή γραφομένων από ευαίσθητους χειριστές τής γλώσσας μας.