Ο Αδ. Κοραής προτείνει «Συλλογή αναγνωσμάτων» για τη σχολική εκπαίδευση
2 Μαΐου 2019Ανταπάντηση στον κ. I. Βαρβιτσιώτη. Το Βήμα: Νέες Εποχές, 25 Μαΐου 2003
2 Μαΐου 2019
Ο αξιότιμος βουλευτής και πρώην Υπουργός κ. I. Βαρβιτσιώτης επανέρχεται για τρίτη φορά (στο «Βήμα» τής 29ης Ιουνίου 2003) με παλιά και νέα ερωτήματα για την περιουσία τού Πανεπιστημίου, δεκατρία τον αριθμό αυτή τη φορά! H απάντηση και αυτών των ερωτημάτων είναι -όπως αποδείχθηκε και με τα προηγούμενα – εύκολη για τον υπογράφοντα, αφού μάλιστα μερικά από αυτά αποτελούν απλές αναδιατυπώσεις ερωτημάτων, στα οποία δόθηκε ήδη απάντηση. Φοβάμαι όμως ότι αν συνεχισθεί περισσότερο αυτός ο διάλογος θα καταντήσει πολύ κουραστικός για το νοήμον αναγνωστικό κοινό τού Βήματος, το οποίο είναι βέβαιο ότι έχει ήδη διαμορφώσει γνώμη από τις εκτενείς και τεκμηριωμένες απαντήσεις στον κ. Βαρβιτσιώτη («Το Βήμα» 11ης και 25ης Μαΐου 2003).
Θεωρώ, εξάλλου, ότι δεν συνάδει προς πολιτικό στέλεχος τής περιωπής τού κ. Βαρβιτσιώτη να μεταφέρει και να επαναφέρει δημόσια αβασάνιστες και ανακριβείς πληροφορίες, που τού δίδονται από γνωστά στους πανεπιστημιακούς κύκλους άτομα για θέματα που έχουν κατά καιρούς (από τους προηγούμενους και τον παρόντα Πρύτανη) αντιμετωπισθεί και που είναι φυσικό να αγνοεί ο κ. Βαρβιτσιώτης. Ομοίως, ο Πρύτανης ενός μεγάλου Πανεπιστημίου με σωρεία εκκρεμών θεμάτων δεν πρέπει, νομίζω, να καλείται να δαπανά πολύτιμο χρόνο, για να ανασκευάζει ανακριβείς πληροφορίες και πολύ περισσότερο να υποχρεούται να δίνει απαντήσεις για ανύπαρκτα ή ασήμαντα στην ουσία θέματα, που συντηρούν τεχνηέντως πανεπιστημιακοί (;) με αμφιλεγόμενο ενδιαφέρον για το Πανεπιστήμιο.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης ως βουλευτής, πρώην Υπουργός Παιδείας και πρώην πανεπιστημιακός είχε και έχει κάθε δικαίωμα να ασκεί κριτική, η οποία είναι μάλιστα ευπρόσδεκτη εκ μέρους μας και για την οποία τού έχω ήδη εκφράσει τις ευχαριστίες μου. Ωστόσο, θα έπρεπε, νομίζω, να επικεντρώσει την κριτική του σε θέματα που ο ίδιος είναι εις θέσιν να γνωρίζει ή που μπορεί έγκυρα να ελέγξει προσωπικά, γιατί αλλιώς περνούν αναπόφευκτα στη γραφίδα του ως δήθεν νέα, εκκρεμή ή ουσιώδη, θέματα επουσιώδη, λυμένα ή γνωστά στους πανεπιστημιακούς, για τα οποία επανειλημμένως έχουν δοθεί απαντήσεις. Αραγε σε μια κρίσιμη φάση τού πολιτικού μας βίου, με οξυμμένα πολιτικά, ηθικά και κοινωνικά προβλήματα, τα ερωτήματα για το δήθεν μηχανουργείο που λειτουργεί στο Γουδή είναι τα καίρια ζητήματα, τα οποία αξίζει να απασχολούν τα επιτελικά στελέχη τής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης;
Ας τελειώσουμε εδώ, κ. Υπουργέ. Κι εσείς κι εγώ έχουμε πολύ πιο σημαντικά θέματα να ασχοληθούμε.